Διατροφολογία και Διαιτολογία (Πτυχίο, 4 έτη)
Διάρκεια Σπουδών (έτη) | 4 έτη |
Τίτλος Σπουδών | Πτυχίο Διατροφολογίας και Διαιτολογίας |
Επίπεδο Τίτλου Σπουδών | Πτυχίο (1ος Κύκλος Σπουδών) |
Γλώσσα Διδασκαλίας | Ελληνικά |
Μέθοδος Φοίτησης | Πλήρης και Μερική φοίτηση |
Ελάχιστες Ευρωπαϊκές Πιστωτικές Μονάδες (ECTS) | 240 |
Επισκόπηση
Περιγραφή Προγράμματος
Ο στόχος του προγράμματος είναι να ετοιμάσει, μέσω κατάλληλα σχεδιασμένων μαθημάτων, επαρκώς εκπαιδευμένους και προσοντούχους απόφοιτους για την αγορά εργασίας του 21ου αιώνα, οι οποίοι θα μπορούν να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους στη διατροφολογία και διαιτολογία, προς όφελος των ατόμων και της δημόσιας υγείας στην Κύπρο ή στη χώρα που θα επιλέξουν να εξασκήσουν το επάγγελμά τους. Στην Κύπρο υπάρχει αυξημένη ανάγκη για τον κλάδο της διατροφολογίας και διαιτολογίας. Το πρόγραμμα προσφέρει στους φοιτητές ένα πρόγραμμα σπουδών το οποίο στηρίζεται στις βασικές επιστήμες της διατροφολογίας και διαιτολογίας, και στην πρακτική εφαρμογή των αρχών των επιστημών της υγείας στη διατροφή. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τρόπο που να πληρεί τις προϋποθέσεις για αίτηση σε επαγγελματικές σχολές, όπως ιατρική, οδοντιατρική, φυσικοθεραπεία και άλλα παραϊατρικά επαγγέλματα. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα ετοιμάζει τους φοιτητές για μεταπτυχιακές σπουδές στην Κλινική Διαιτολογία.
Προοπτικές Σταδιοδρομίας
Οι απόφοιτοι του κλάδου της Διατροφολογίας/Διαιτολογίας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να γίνουν αποδεκτοί σε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διαιτολογία ή στην Κλινική Διαιτολογία και να συνεχίσουν τις σπουδές τους για περαιτέρω εξειδίκευση σε τομείς όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η διατροφική υποστήριξη, η δημόσια υγεία κ.ά. Απόφοιτοι του κλάδου έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν για εγγραφή στο Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων, Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου.
Πρόσβαση σε Περαιτέρω Σπουδές
Οι απόφοιτοι του κλάδου της Διατροφολογίας/Διαιτολογίας μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να γίνουν αποδεκτοί σε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διαιτολογία ή στην Κλινική Διαιτολογία και να συνεχίσουν τις σπουδές τους για περαιτέρω εξειδίκευση σε τομείς όπως ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η διατροφική υποστήριξη, η δημόσια υγεία κ.ά. Απόφοιτοι του κλάδου έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν για εγγραφή στο Συμβούλιο Εγγραφής Επιστημόνων, Τεχνολόγων Τροφίμων και Διαιτολόγων Κύπρου.
Αξιολόγηση
H αξιολόγηση του κάθε μαθήματος αποτελείται συνήθως από τον ολοκληρωμένο τελικό βαθμό των εξετάσεων, καθώς τους βαθμούς της συνεχούς αξιολόγησης. Η συνεχής αξιολόγηση μπορεί να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενδιάμεσες εξετάσεις, εργασίες και συμμετοχή στην τάξη. Οι βαθμοί A, B, C κ.ο.κ, υπολογίζονται με βάση τη βαρύτητα της τελικής εξέτασης και της συνεχούς αξιολόγησης, με βάση τους επιμέρους βαθμούς. Με βάση τους βαθμούς σε κάθε μάθημα υπολογίζονται ο μέσος όρος εξαμήνου (GPA) και ο γενικός μέσος όρος (CPA).
Αποφοίτηση
Ο φοιτητής πρέπει να συμπληρώσει 240 ECTS καθώς και όλες τις απαιτήσεις του προγράμματος. Ο ελάχιστος απαιτούμενος γενικός βαθμός (CPA) είναι 2.0. Παρά το γεγονός ότι με το βαθμό ‘D-‘ το μάθημα θεωρείται ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς σε ένα μάθημα, ο απαιτούμενος μέσος όρος είναι το ‘C’ για να επιτευχθεί ο ελάχιστος απαιτούμενος γενικός βαθμός (CPA) 2.0.
Αποτελέσματα Φοίτησης
Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα μπορούν να:
- Κατανοούν τη σύνθεση των τροφίμων και πώς τα τρόφιμα παράγονται/κατασκευάζονται.
- Αξιολογούν κριτικά την ασφάλεια των τροφίμων τόσο για τα άτομα όσο και για συγκεκριμένους πληθυσμούς.
- Εκτιμούν την επίδραση της σύνδεσης των τροφίμων στην υγεία και στην ευεξία των ανθρώπων.
- Προσδιορίζουν το ρόλο της δίαιτας στην πρόληψη ασθενειών και στην προώθηση της βέλτιστης υγείας.
- Αξιολογούν κριτικά τους κινδύνους που προκύπτουν από την υιοθέτηση ακατάλληλης διατροφής από διάφορους πληθυσμούς (π.χ. έγκυες γυναίκες, παιδιά, άτομα τρίτης ηλικίας).
- Επιδεικνύουν δεξιότητες και γνώσεις για την κριτική χρησιμοποίηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας στον τομέα των τροφίμων και της διατροφής.
- Κατανοούν θέματα πολιτικής που αφορούν στη διατροφή σε σχέση με τη δημόσια υγεία.
- Αξιολογούν την επιστημονική θεωρία και όρους στο πλαίσιο των τροφίμων, του πολιτισμού, της δίαιτας και της διατροφής.
- Αναπτύξουν τις κριτικές, αναλυτικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες καθώς και μια προσέγγιση για διά βίου μάθηση με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη στις επιστήμες διατροφής και διαιτολογίας.
Ακαδημαϊκό Μονοπάτι
Κωδικός Μαθήματος | Τίτλος Μαθήματος | ECTS Credits | Ώρες Διδασκαλίας |
---|---|---|---|
BIOL-101 | General Biology I | 6 | 5 |
BIOL-102 | General Biology II | 6 | 5 |
BIOL-205 | Human Anatomy and Physiology I | 6 | 5 |
BIOL-206 | Human Anatomy and Physiology II | 6 | 5 |
CHEM-104 | Introduction to Organic and Biological Chemistry | 6 | 3 |
Κωδικός Μαθήματος | Τίτλος Μαθήματος | ECTS Credits | Ώρες Διδασκαλίας |
---|---|---|---|
FDSC-200 | Food Microbiology and Lab | 6 | 3 |
FDSC-250 | Food Chemistry and Lab | 6 | 3 |
FDSC-260 | Food Science and Management Principles and Lab | 6 | 5 |
FDSC-316 | Food Service Systems Management and Lab | 6 | 3 |
NUTR-110 | Introduction to Human Nutrition and Health | 6 | 3 |
NUTR-250 | Principles of Nutritional Biochemistry and Metabolism I | 6 | 3 |
NUTR-255 | Principles of Nutritional Biochemistry and Metabolism II | 6 | 5 |
NUTR-260 | Public Health and Community Nutrition | 6 | 3 |
NUTR-280 | Nutrition Behavioural Management | 6 | 3 |
NUTR-290 | Nutritional Assessment and Management | 6 | 3 |
NUTR-315 | Sports and Exercise Nutrition | 6 | 3 |
NUTR-320 | Nutrition Through the Life Cycle | 6 | 3 |
NUTR-330 | Dietetics and Nutrition - Theory and Practice | 6 | 3 |
NUTR-340 | Phyto-Chemicals, Functional Foods and Supplements | 6 | 3 |
NUTR-355 | Food and Drug Interactions | 6 | 3 |
NUTR-360 | Experimental Foods and Lab | 6 | 5 |
NUTR-370 | Communication Skills and Nutritional Counseling | 6 | 3 |
NUTR-380 | Medical Nutrition Therapy and Dietetics I and Lab | 6 | 3 |
NUTR-460 | Contemporary Issues in Food and Nutrition | 6 | 3 |
NUTR-481 | Medical Nutrition Therapy and Dietetics II | 6 | 3 |
NUTR-482 | Medical Nutrition Therapy and Dietetics III and Lab | 6 | 5 |
NUTR-490 | Research Methods in Dietetics | 6 | 3 |
NUTR-495 | Final Year Project | 12 | 3 |
Κωδικός Μαθήματος | Τίτλος Μαθήματος | ECTS Credits | Ώρες Διδασκαλίας |
---|---|---|---|
NUTR-265 | Human Ecology | 6 | 3 |
NUTR-390 | Principles of Food Quality Assurance | 6 | 3 |
NUTR-420 | Food and Nutritional Toxicology | 6 | 3 |
NUTR-465 | Food, Culture and Nutrition | 6 | 3 |
NUTR-470 | Food and Nutrition Policy | 6 | 3 |
Κωδικός Μαθήματος | Τίτλος Μαθήματος | ECTS Credits | Ώρες Διδασκαλίας |
---|---|---|---|
BADM-231 | Business Communications | 6 | 3 |
BADM-332 | Technical Writing and Research | 6 | 3 |
COMM-200 | Business and Professional Communication | 6 | 3 |
ENGL-100 | Basic Writing | 6 | 3 |
ENGL-101 | English Composition | 6 | 3 |
Κωδικός Μαθήματος | Τίτλος Μαθήματος | ECTS Credits | Ώρες Διδασκαλίας |
---|---|---|---|
BIOL-231 | Biostatistics | 6 | 3 |
COMP-150 | Microcomputer Applications | 6 | 3 |
MATH-108 | Finite Maths with Applied Calculus | 6 | 3 |
MATH-221 | Statistics I | 6 | 3 |
MULT-160 | Introduction to Multimedia | 6 | 3 |
Κωδικός Μαθήματος | Τίτλος Μαθήματος | ECTS Credits | Ώρες Διδασκαλίας |
---|---|---|---|
HIST-257 | Modern Cypriot History and Politics | 6 | 3 |
PHIL-120 | Ethics | 6 | 3 |
PSY-110 | General Psychology I | 6 | 3 |
PSY-111 | General Psychology II | 6 | 3 |
SOC-101 | Principles of Sociology | 6 | 3 |
UNIC-100 | University Experience | 6 | 3 |
Κωδικός Μαθήματος | Τίτλος Μαθήματος | ECTS Credits | Ώρες Διδασκαλίας |
---|---|---|---|
ACCT-110 | Accounting I | 6 | 3 |
BADM-491E | Special Topics in Business | 4 | 0 |
MGT-281 | Introduction to Management | 6 | 3 |
MKTG-291 | Marketing | 6 | 3 |
Ανάλυση Εξαμήνου
Εξάμηνο 1
Κωδικός Μαθήματος | Τίτλος Μαθήματος | ECTS Credits |
---|---|---|
BIOL-101 | General Biology I | 6 |
CHEM-104 | Introduction to Organic and Biological Chemistry | 6 |
COMP-150 | Microcomputer Applications | 6 |
ENGL-101 | English Composition | 6 |
NUTR-110 | Introduction to Human Nutrition and Health | 6 |
Εξάμηνο 2
Κωδικός Μαθήματος | Τίτλος Μαθήματος | ECTS Credits |
---|---|---|
BIOL-102 | General Biology II | 6 |
FDSC-200 | Food Microbiology and Lab | 6 |
FDSC-250 | Food Chemistry and Lab | 6 |
PSY-110 | General Psychology I | 6 |
SOC-101 | Principles of Sociology | 6 |
Εξάμηνο 3
Κωδικός Μαθήματος | Τίτλος Μαθήματος | ECTS Credits |
---|---|---|
BIOL-205 | Human Anatomy and Physiology I | 6 |
BIOL-231 | Biostatistics | 6 |
FDSC-260 | Food Science and Management Principles and Lab | 6 |
NUTR-250 | Principles of Nutritional Biochemistry and Metabolism I | 6 |
NUTR-260 | Public Health and Community Nutrition | 6 |
Εξάμηνο 4
Κωδικός Μαθήματος | Τίτλος Μαθήματος | ECTS Credits |
---|---|---|
BADM-332 | Technical Writing and Research | 6 |
BIOL-206 | Human Anatomy and Physiology II | 6 |
NUTR-255 | Principles of Nutritional Biochemistry and Metabolism II | 6 |
NUTR-280 | Nutrition Behavioural Management | 6 |
NUTR-290 | Nutritional Assessment and Management | 6 |
Εξάμηνο 5
Κωδικός Μαθήματος | Τίτλος Μαθήματος | ECTS Credits |
---|---|---|
FDSC-316 | Food Service Systems Management and Lab | 6 |
MGT-281 | Introduction to Management | 6 |
NUTR-330 | Dietetics and Nutrition - Theory and Practice | 6 |
NUTR-340 | Phyto-Chemicals, Functional Foods and Supplements | 6 |
Εξάμηνο 6
Κωδικός Μαθήματος | Τίτλος Μαθήματος | ECTS Credits |
---|---|---|
NUTR-315 | Sports and Exercise Nutrition | 6 |
NUTR-355 | Food and Drug Interactions | 6 |
NUTR-360 | Experimental Foods and Lab | 6 |
NUTR-370 | Communication Skills and Nutritional Counseling | 6 |
NUTR-380 | Medical Nutrition Therapy and Dietetics I and Lab | 6 |
Εξάμηνο 7
Κωδικός Μαθήματος | Τίτλος Μαθήματος | ECTS Credits |
---|---|---|
ACCT-110 | Accounting I | 6 |
NUTR-460 | Contemporary Issues in Food and Nutrition | 6 |
NUTR-470 | Food and Nutrition Policy | 6 |
NUTR-481 | Medical Nutrition Therapy and Dietetics II | 6 |
NUTR-490 | Research Methods in Dietetics | 6 |
Εξάμηνο 8
Κωδικός Μαθήματος | Τίτλος Μαθήματος | ECTS Credits |
---|---|---|
NUTR-390 | Principles of Food Quality Assurance | 6 |
NUTR-465 | Food, Culture and Nutrition | 6 |
NUTR-482 | Medical Nutrition Therapy and Dietetics III and Lab | 6 |
NUTR-495 | Final Year Project | 12 |